Ce poți face când primești o factură greșită?
Ce poți face când primești o factură greșită?

Ce poți face când primești o factură greșită?

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei) a declarat pentru Digi24 ce pași trebuie să urmați atunci când o factură încalcă legea. 

O factură care încalcă legea înseamnă o factură care nu are plafonare sau compensare. 

În primul rând ar trebui să identific dacă am dreptul la plafonare și la compesare, ca să nu fac o reclamație degeaba.

Ceea ce trebuie să știe consumatorii este că în cazul energiei electrice au dreptul la plafonare cei care au un preț al energiei electrice, cu toate tarifele incluse, peste un leu pe kWh, sau dacă vorbim despre prețul doar al energiei, fără tarife de rețea, alte contribuții și TVA – 525 de lei pe MWh.

În momentul în care cineva are un preț unitar în factură peste această valoare, de 0,525 lei /kWh, înseamnă că ar fi avut dreptul la plafonare.

Dacă apare un preț unitar în factură peste această valoare și nu apar cifre cu minus, în sensul de reducere din valoarea facturii a valorii peste acest preț de 525 de lei pe MWh, înseamnă că nu s-a aplicat plafonarea.

În cazul compensării, valoarea acesteia este de 29 de bani la pe kWh, și au dreptul la compensare cei care au consum lunar de energie electrică între 30 și 330 de kWh, în toate aceste 5 luni din perioada 1 noiembrie – 31 martie 2022.

Deci dacă am acest consum, între 30 și 330 kWh și nu mi s-a acordat compensarea, iarăși ar trebui să facem o reclamație.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE

Consumatorii care au totuși neclarități cu privire la prețul facturii trebuie să apele în primul rând la furnizorul cu care au contract, acesta fiind obligat să răspundă cu explicații clare. 

În cazul în care consumatorii sunt nemulțumiți de răspunsul furnizorului, pot depune plângeri la ANRE, la alte instituții abilitate sau chiar în instanță. 

Dacă nu există plafonare sau compensare, primul pas este să cerem lămuriri de la furnizor, să întrebi de ce factura a fost trimisă în acea formă.

Poți să întrebi de prețul aplicat, poți să îl întrebi de ce nu a aplicat plafonarea, de ce nu a aplicat compensarea, sau nici cantitățile nu sunt în regulă, pentru că în continuare se practică estimarea și uneori se greșește și la estimare.

În momentul în care cineva întreabă furnizorul despre conținutul facturii, furnizorul are obligația să răspundă în 15 zile la asemenea solicitări.

Clienții care nu sunt mulţumiţi de răspuns, să depună plângeri la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie sau la alte instituţii, printre care și ANPC.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page